Despre atelier
Pe 27-28 noiembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews au organizat atelierul de inovații media pentru jurnaliști, bloggeri și dezvoltatori ICT.
Atelierul de inovații media își propune să învețe jurnaliștii cele mai noi metode de a produce conținut de calitate, care să îmbunătățească interacțiunea între presă și public. La atelier, participanții vor propune, dezvolta și prezenta proiecte, utilizând instrumente inovative pentru jurnaliști.
Echipele se pot înregistra fie cu o idee de proiect, fie fără, și să identifice ulterior o idee pe parcursul atelierului.
Două echipe câștigătoare vor primi câte o dronă, pentru dezvoltarea și implementarea ulterioră a proiectelor jurnalistice. Aceste proiecte vor fi publice.
Formatul evenimentului:
În prima zi a atelierului, echipele înregistrate la eveniment vor prezenta ideile, într-un format pre-stabilit (max. 2 minute). După prezentări, câțiva invitați-experți vor susține prezentări și ateliere pe teme ca: inovații și proiecte jurnalistice de success în alte țări; utilizarea dronelor pentru investigații jurnalistice și reportaje TV, avantajele filmărilor inovative; noi instrumente pentru jurnaliști etc. Prezentările vor ajuta echipele care nu s-au înscris cu idei să identifice proiecte pe care să le dezvolte.
În a doua zi a atelierului, echipele vor lucra la dezvoltarea proiectelor, cu ajutorul mentorilor. La finalul zilei a doua, proiectele demo vor fi finalizate, iar prezentările, care nu vor depăși câte 5 minute, vor fi pregătite, în baza unui format pre-stabilit, pus la dispoziție de organizatori.
Membrii juriului vor vota fiecare proiect, în baza prezentărilor finale. La finalul atelierului, două proiecte vor fi desemnate câștigătoare și vor primi premiile – dronele.
Reguli de participare:
- Pentru a participa la atelierul de inovații media “Jurnalismul dronelor”, trebuie să vă înregistrați pe site-ul evenimentului, cu echipă, cu sau fără idee de proiect, până pe 24 noiembrie, 2015, ora 18.00
- În prima zi de atelier, echipele care s-au înregistrat cu idei vor susține prezentări. În ultima zi de atelier, echipele vor prezenta versiunile demo ale proiectele dezvoltate. Prezentările nu trebuie să depășească 5 minute și să corespundă formatului pus la dispoziție de organizatori.
- Proiectele trebuie să respecte următoarele criterii: să abordeze o problemă actuală, investigată utilizându-se instrumente noi (drone, noi tehnologii); să fie realizate fără support din partea partidelor politice.
- Dacă ideile nu respectă criteriile sus-menționate, acestea nu pot fi înregistrate la eveniment.
- Echipele care se înregistrează cu idei, trebuie să pregătească prezentările până la începerea evenimentului.
- Participarea la atelier presupune implicarea pe parcursul ambelor zile de eveniment. Vă rugăm să vă planificați timpul corespunzător.
- În baza prezentărilor finale ale proiectelor, în ultima zi de atelier, un juriu indepedendent va selecta 2 echipe/proiecte câștigătoare. Fiecare membru al juriului va avea câte un vot, respectând criteriile de evaluare. Câștigătorii vor fi selectați în baza numărului de voturi accumulate.
- Câștigătorii atelierului vor primi premii – drone – pentru finalizarea proiectelor.
- Pentru cea de-a doua zi de atelier, veți avea nevoie de laptop-uri/tablete personale. Locația evenimentului va pune la dispoziție conexiune WiFi.
Printre criteriile de evaluare a proiectelor se numără:
- – Utilitatea (importanța și actualitatea problemei abordate)
- – Proiectul este realizabil (ideile propun soluții concrete care pot fi realizate în timp real)
- – Inovația (în ce măsură proiectul implică noile tehnologii)
- – Progresul atins de echipă pe parcursul atelierului.
Premii:
– Două echipe câștigătoare vor primi câte o dronă pentru dezvoltarea și implementarea ulterioră a proiectelor jurnalistice.
– Trei specialiști IT vor beneficia de burse de cinci luni în instituții media. Formularul pentru concurs poate fi accesat aici.
Organizatori:
Centrul pentru Jurnalism Independent, Internews